Кафето може би крие тайната на дълголетието

29/07/2015 0 Коментар(и)

 Източник: http://static.guim.co.uk

Възможно ли е пиенето на ароматната напитка в приятна компания да удължи живота ни и да подобри здравето ни?

Изследователите твърдят, че всекидневното пиене на кафе може да е тайната за дълъг живот.

Според проучване публикувано от Daily Mail хората, които пият 1-2 чаши кафе дневно, са с по-еластични артерии, отколкото тези, които пият малко или никакво кафе.

Участниците в изследванията са били на възраст между 65 и 100 години живеещи постоянно на гръцкия остров Икария, известен като "земята на дълголетието" и една трета от жителите навършват 90.Източник: http://upload.wikimedia.org

Изследователи от Университета в Атина прегледали 485 пациенти с високо кръвно налягане, известно в медицината като хипертония.

Кристина Крисохоу, ръководител на изследването заяви, че съществуват противоречиви доказателства за ефекта на кафето върху здравето на сърцето. Някои изследвания показват, че кафето влошава състоянието на пациенти с високо кръвно налягане.

Според нея пиенето на кафе е дълбоко вкоренена социална традиция в гръцката култура, което прави наложително да се изследва населението на този остров с "висока продължителност на живота".

В 56% от изследваните – умерени любители на кафе, консумиращи между една и две чаши на ден, показват най-добро състояние на артериите сходно с това на много по-млади хора. Артериите им са по-еластични от тези на хора, които пият малко или никакво кафе.
Около един на всеки 10, които пият три или повече чаши на ден имат малка еластичност на артериите. Д-р Крисохоу казва, че умерените пиячи консумират 25-50 ml кафе на ден.

Тя предполага, че съставки като кофеина и антиоксидантите съдържащи се в кафето могат частично да подобрят артериалната функция за намаляване нивата на азотен оксид. При пациенти с хипертония се наблюдава нарушение на тази функция.

„Те общуват с приятели в кафенетата или със семейството си у дома, релаксирайки и обсъждайки случки от деня. Това се случва в състояние на добро настроение, което е психологически важно.” добави тя.

Данните са публикувани от Конгреса на Европейското Кардиологично Дружество.Източник: http://www.island-ikaria.com

Оставете коментар